Podczas gdy, forskolina była stosowana w medycynie tradycyjnej od setek, jeśli nie tysięcy lat, naukowcy zainteresowali się nią dopiero w połowie lat osiemdziesiątych, kiedy zaczęto stosować ją pomocniczo w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, głównie dzięki jej działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. Czy to nie jest zbyt piękne, aby mogło [...]
Węglowodany mogą odmienić losy biegu lub wyścigu kolarskiego, o czym wspominał elitarny kolarz Tyler Hamilton. Jednak czy bezpośrednio przed treningiem zawsze warto sięgać po węglowodany? Podsumowanie i wnioski Podawanie węglowodanów przed wysiłkiem ma wpływ na wyrzut insuliny, a przez to hamowanie i zmniejszoną utylizację kwasów tłuszczowych. [...]
[...] że suplementacja kreatyny sprzyja wypadaniu włosów, nabrała rozpędu i urosła w światku sportowym do rangi powszechnie krążącego mitu. Należy jednak podkreślić, że wyniki badania van der Merwe nie zostały nigdy powtórzone, a intensywne treningi siłowe, jak wynika z innych badań, mogą same z siebie prowadzić do wzrostu poziomu DHT w [...]
Nadal bardzo wiele osób jest przekonanych, iż ograniczenie dopływu powietrza w trakcie treningu powoduje, że zawodnik może poprawiać wydolność i szybciej zaadaptuje się do wysiłku. Mam złe informacje, niewiele wskazuje, że jest to prawdą. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się dokładniej temu ciekawemu zagadnieniu. Referencje: Bao R, Ning G, Sun [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Sarkopenia to powolna utrata masy mięśniowej, która u 10% osób zaczyna się nawet tuż po 50. roku życia. Jak wykazują badania, tego typu zjawisko może bezpośrednio przekładać się na długość życia. Dlatego też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele [...]
Każdy czynny sportowiec obawia się kontuzji. Jeden nieostrożny ruch na treningu może sprawić, że jesteś wyłączony z treningów na kilka, a nawet kilkanaście tygodni. Sytuacja jest dodatkowo frustrująca, gdy ze względu np. na uszkodzenie nadgarstka, praktycznie nie możesz trenować całej góry ciała. O czym należy pamiętać? W trakcie kontuzji nie [...]
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroby wątroba (ang. NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease) zaczyna odgrywać coraz ważniejszą rolę w medycynie XXI wieku. NAFLD odnosi się do grupy stanów charakteryzujących się stłuszczeniem wątroby przy braku znacznego spożycia alkoholu. Od dobrych kilkudziesięciu lat wiemy, iż alkohol wywiera określony, [...]
Zjawisko kaszlu występującego po iniekcji środków z grupy SAA od długiego czasu zajmuje uwagę naukowców. Nie wiedzą do końca, skąd bierze się kaszel, powstało na ten temat wiele teorii. Przede wszystkim chciałbym wyjaśnić, iż mityczny kaszel wiązany z trenbolonem (ang. tren-cough) to zjawisko uniwersalne, dotyczące wszystkich środków umieszczanych [...]
Niedawno natrafiłem na dość interesujące badanie naukowe dotyczące sytości poszczególnych rodzajów mięs. Często spotyka się twierdzenia, iż ryby nie sycą, a wielu kulturystów wiąże jedzenie tego rodzaju mięsa ze ścisłą dietą w okresie przedstartowym. Według mnie ma znaczenie całkowita zawartość makroskładników w diecie, ciężko jest też rozpatrywać [...]
[...] fakty od fikcji i poznać prawdę dotyczącą słodzików. Wyciągnijmy racjonalne wnioski, patrząc na to, co mówią na ten temat badania naukowe. Podsumowując W oparciu o wyniki wielu badań można stwierdzić, iż sztuczne słodziki nie powodują przyrostu masy ciała. W rzeczywistości mogą pomóc Ci schudnąć i utrzymać wagę. Wydaje się, że nie mają [...]
Większość ludzi słyszała o glutenie, choć mało kto wie, iż w jednym z badań najczęściej zaburzenia podobne do zespołu jelita drażliwego (IBS) wywoływały fruktany (węglowodany krótkołańcuchowe pochodzenia roślinnego zawierające łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] komórek układu odpornościowego. Z tego powodu faza ta jest także postrzegana jako proces naprawy organizmu. Chcesz się dobrze regenerować? Chcesz mieć zadowalające wyniki sportowe? Dbaj o sen! Nie zapominaj o treningach regeneracyjnych Lekkie treningi regeneracyjne, odnowa biologiczna, spacery, czyli generalnie ruch nieobciążający [...]
[...] Men's Support stanowi doskonałe wsparcie dla każdego aktywnego mężczyzny. Jedna porcja to zaledwie 2 kapsułki, a dzięki nim możesz znacząco poprawić swoje samopoczucie oraz wyniki treningowe. Lepsza wytrzymałość na treningu, zwiększony anabolizm, lepsza regeneracja oraz znacząca poprawa samopoczucia i koncentracji. To wszystko jest w zasięgu [...]
Większość ludzi wierzy nadal, iż możliwa jest miejscowa redukcja tkanki tłuszczowej, czyli tylko z brzucha, z bioder, łydek, ramion czy z ud. Z pełną odpowiedzialnością powiem, iż jest to możliwe, jeśli do pracy zatrudnimy chirurga. Niestety, w świecie fitness często w błąd wprowadzają autorzy filmów w serwisie YouTube, bloggerzy oraz [...]
[...] w jednym badaniu odnotowano poprawę profilu lipidowego (cholesterol całkowity, jego frakcje itd.), ale nie wrażliwości na insulinę (Benatti i wsp., 2011). Prawdopodobnie wyniki są sprzeczne, ponieważ autorzy nie kontrolowali i nie standaryzowali wyników np. pod względem sposobu, w jaki oceniano wrażliwość na insulinę, nie uwzględniono [...]
Dzienna dawka 1500 mg l-cytruliny zmniejsza u połowy mężczyzn łagodne problemy z erekcją. Do takich wniosków doszli urolodzy z University of Foggia na podstawie badania przeprowadzonego na grupie 24 mężczyzn ze średnią wieku 56 lat. Inhibitory PDE-5 Wysokie ciśnienie krwi, obniżona wrażliwość na insulinę i pogarszający się bilans cholesterolu mogą [...]